Kunst kijken werkt stress verlagend & de wetenschap ontdekt dat het goed is voor het brein!

3D-Illusion-Brain-Shape-Lamp-7-Color-Change-Touch-Switch-LED-Night-Light-Acrylic-Desk-lamp.jpg_640x640.jpg

Onze hersenen zijn ontworpen om kunstwerken te waarderen en te verwerken. Recente studies hebben aangetoond dat het kijken naar kunst de pleziercentra van onze hersenen kan activeren. Een onderzoek waarbij mensen naar kunst keken, merkte op dat de centra van de hersenen die emoties verwerken en plezier creëren, bezig waren terwijl de persoon naar kunst keek. Beide sectoren werden geactiveerd door een waardering voor kunst.

Ook werkt kunst kijken of maken stress verlagend.

Een ander ding dat het bekijken en maken van kunst voor ons kan doen, is stress verminderen. We hebben besproken hoe kleurboeken worden voorgeschreven door Franse therapeuten om stress te verminderen, maar nu is er nieuwe informatie van de Universiteit van Westminster die heeft vastgesteld dat het bekijken van kunst de stressniveaus aanzienlijk kan verlagen.

Artsen van de Universiteit van Westminster voerden een experiment uit waarbij mensen zelf hun stressniveau meldden voor en na het bekijken van kunst in een lokale kunstgalerie tijdens hun lunchpauzes. Na 35 minuten om de galerie op hun gemak te verkennen, rapporteerde elke persoon lagere niveaus van cortisol, het stress-creërende hormoon.

Dus de volgende keer dat je het gevoel hebt dat je werk of thuisleven je teveel belast, kan een bezoek aan het museum of je verf of kunstdagboek misschien helpen om stress te verlichten en het cortisolniveau iets meer te verlichten dan een happy hour.