diepe buiging

Ik was meteen onder de indruk van dit werk van Mathieu Klomp, het deed me enige tijd stilstaan. Je ziet dat de jager een diepe buiging maakt voor het hert en door de houding van het hert en de spanning in zijn spieren dwingt hij nederigheid af. Waar gaat dit over en wat wil deze kunstenaar vertellen? Dit is wat ik eruit haalde. Kunst berust vaak op oude verhalen en symboliek. Ken je de bijbel en sagen enigszins, dan kom je een heel eind!

Opgegroeid op de Veluwe en het Jachthuis Sint-Hubertus herinnerde ik me ineens verhaal van Hubertus. 

Op Goede Vrijdag, de dag waarop Jezus' kruisdood wordt herdacht, ging Hubertus uit jagen. Hij kwam het mooiste hert op het spoor dat hij ooit had gezien. Steeds echter ontsnapte het hem, maar onversaagd zette hij zijn jacht voort. Totdat het zich plotseling omkeerde. In het gewei verscheen een afbeelding van Jezus aan het kruis en het sprak: 'Hubertus waarom vervolg je mij?' Hubertus viel op zijn knieën neer, en vanaf dat moment joeg hij de ware vreugde na door Christus na te volgen.

Voor mij verbeeld dit een zeer actueel thema: namelijk het wordt tijd dat wij een een diepe buiging maken voor de natuur en ik zou willen dat de dieren in het woud zich omdraaien en ons diep doen buigen in respect voor de natuur.