De natuur alS helend medicijn
Toen ik voor Waldsteig (Bospad) van Kiefer stond gaf mij dit het gevoel in het bos te wandelen tijdens een mooie herfstdag. Je ziet de zon zo schitteren door de ritselende goudgele bladen. Als je dichterbij komt zie je ook echte bladeren erin verwerkt. Het werk van is een ode aan de helende werking van de natuur. Het geeft mij een veilig gevoel zo onder dat gouden dak, en het doet me denken aan een groene kathedraal.
De titel is afkomstig van het gelijknamige boek van de schrijver Stifter uit 1845. Als ik Chatgtp om een uittreksel van dit boek vraag, blijkt het over een emotioneel getormenteerde man, genaamd Viktor, te gaan (deprie of burn-out, zouden we nu zeggen). Dokters in die tijd zagen er nog heil in om mensen de natuur in te sturen. Zo word deze man het bos in gestuurd en komt terecht bij een boswachtersfamilie. De natuur, die eerst een toevluchtsoord leek, wordt een bron van wijsheid en kracht. Uiteindelijk vindt hij rust en geluk in een eenvoudig bestaan, weg van de drukte van de samenleving.
Thema’s in het verhaal
Natuur als genezende kracht: De eenzaamheid en grootsheid van de natuur helpen om zijn innerlijke onrust te overwinnen.
Eenvoud en authenticiteit: Het contrast tussen Viktor’s eerdere levensstijl en het eenvoudige leven van de boswachtersfamilie laat zien hoe ware vreugde niet afhankelijk is van rijkdom of status.
Persoonlijke transformatie: Viktor maakt een spirituele groei door en ontdekt wat echt belangrijk is in het leven.
Ook zie ik in het bospad een vergelijking met de enorme gotische kathedralen en groene kathedralen. Het heeft iets mystieks en tegelijkertijd doet het me denken aan een gotische kathedraal.
Het karakter Viktor komt dus tot rust en groeit spiritueel gezien in de natuur. De link laat zich raden. De natuur laat zien wat van waarde is en dat het materiële er minder toe doet. Dit is vaak ook een boodschap die in christelijke kerken werd gepredikt.
Zoals hier rechts naast kan zien heeft kunstenaar Marinus Boezem in 1978 het idee voor dit Gotisch Groei Project bedacht. In 1987 plantte hij op uitnodiging van de ingenieurs van de Rijksdienst IJsselmeerpolders (RIJP) 178 populieren (Populus Nigra Italica) volgens de plattegrond van de Notre-Dame van Reims. Je ziet een positief beeld en een negatief beeldvan de platte grond.
Door heen te wandelen in de buurt van Almere.