bal tabarin

Zaterdag met mijn eigen oefengroepje naar het Singer museum in Laren. Een mooie tentoonstelling van De Bergense school. Dit is de eerste expressionistische kunststroming in Nederland. Omstreeks 1910 vestigden de eerste kunstenaars zich in het Noord-Hollandse Bergen. Geïnspireerd op de denkbeelden van de Franse kubistische schilder Henri le Fauconnier (1881-1945) werd afgerekend met het impressionisme.

Daar viel mijn oog op een klein werkje (foto links) van Jan Sluijters, een schets eigenlijk, van een groot en bekend werk van hem namelijk: Bal Tabarin (foto rechts). Wat je ziet is een een vrolijk feest gedruis. Het is een aubade aan het licht! Het lijkt wel vuurwerk, maar wie beter kijkt ziet dat het grote kroonluchters zijn. De verhouding tussen de dansvloer en het plafond met de hanglampen is opvallend, het neemt 2/3de van het schilderij in beslag. Het lijkt ook of de mensen het oneindige in dansen of dat de zaal oneindig is. 

Electriciteit is nog maar net uitgevonden en dat is natuurlijk feest! O.a. deze uitvinding zorgt ervoor dat men meer vrije tijd krijgt, men kan dus s'avonds uit. Het nachtleven neemt dan ook een vlucht. Hier worden duidelijk de feeststad Parijs en het licht geëerd.