De verbinding tussen kunst en leiderschap is misschien niet voor iedereen vanzelfsprekend. Toch passen ze bij elkaar. Een blog over een fascinerende relatie.
Wat kan de wereld van de verbeelding betekenen voor leidinggeven aan jouw organisatie?
Het wordt algemeen aanvaard dat kunst de wereld van de verbeelding vertegenwoordigt. En dat het leidinggeven aan teams en organisaties voor het materiële staat. Toch kan een manager veel leren van kunst en een kunstenaar. Hoe? Dat vertel ik je graag. Kunst brengt onze verbeelding op gang. Het verwondert, raakt en maakt nieuwsgierig. Kunst is een krachtige katalysator voor dialoog, reflectie en kan een proces voor zelfontdekking zijn.
Als je oprechte belangstelling hebt voor een kunstwerk, sta je stil voor een werk en ga je associëren en erop reflecteren. Noem het een training van het brein, waarbij je moet kijken, verbinden en verbanden leggen. Je doet dát wat ook van sterk leiderschap wordt gevraagd.
Luisteren en waarnemen als leiderschapskills
Luisteren en waarnemen zijn mijns inziens essentiële vaardigheden die deel uitmaken van hedendaags leiderschap. Iedereen weet hoe fijn het is wanneer een ander oprecht en met een open houding naar je luistert en de juiste vragen stelt. We voelen ons gezien en gehoord! Deze vaardigheden kan je trainen. Door naar kunst te kijken, er over in dialoog te gaan, komt er een co-creatieproces op gang. Het mooie van kunst is dat de interpretatie ervan zo persoonlijk is. De deelnemers gaan ervaren dat jouw idee wezenlijk kan verschillen van hoe anderen het zien en beleven. Door stil te zijn, je oordeel uit te stellen, ga je inzien hoe deze verschillen van inzicht aanvullend of verhelderend zijn. Dit bevordert de sfeer van onderling vertrouwen binnen een team.
Creativiteit als leiderschapskill
Creativiteit is een belangrijke vaardigheid in deze tijden om wendbaar te blijven. Het ligt aan de basis van innovaties. Bedrijven moeten innoveren willen ze niet stilstaan. Bij creativiteit gaat het erom ideeën samen te brengen/te koppelen. Rechts kan je zien wat Picasso heeft gedaan met een zadel en een stuur. Creativiteit is dus een belangrijke vaardigheid in deze tijden om toekomstgericht te kunnen opereren.
Verbeelding als leiderschapskill
Zodra we naar kunst kijken, gaat ons brein “aan” in het gebied waar we plezier ervaren. We proberen ons tot een kunstwerk verhouden en er chocola van te maken. Je gaat een verhaal maken, er komen herinneringen op, je gaat op zoek naar de betekenis. Dit is een creatief proces.
Betekenisvol werken is steeds relevanter. Het hebben van een missie en visie is dus cruciaal. Een team dat weet waar ze het voor doen en wat het doel is, werkt verhelderend en is energie verhogend. Regelmatig hoor ik dat mensen hun energie verliezen, omdat ze zich niet kunnen verbinden met al te vaak niet duidelijke visie en doelen.
Voor een visie heb je verbeeldingskracht nodig en je team hierin mee kunnen nemen vraagt om verhalen en verbeelding. Weinigen weten dat Mondriaan echt een visie en een missie had. Mondriaan wilde doormiddel van zijn kunst evenwicht, orde en rust scheppen. Want, zo stelde hij, dat ongelijkwaardigheid de oorzaak is van alle ellende. Hij wilde een wereld scheppen waarin gelijkwaardigheid de boventoon voerde.
Daarin was hij een visionair, want is diversiteit nu niet een hot toppic?